

VIDEO: „Přešla Pyreneje, vážení“
Což takle dát si … delší trek ?
Poslední dobou je velmi populární chodit pěšky. Když si odmyslíme Camino de Santiago nebo ‚krátké‘ dvoutýdenní treky, jak Tě napadlo přejít Pyreneje?
Přemýšlela jsem, že chci zkusit něco nevšedního, a tak jsem začla listovat v knize ‚nejkrásnější treky Evropy‘. Většina treků trvá okolo dvou týdnů, a to je pro mně málo. Tak si říkám, mám po škole, zkusím něco delšího. Miluju hory! Když jsem pak četla o Pyrenejích, už jsem se rozhodovlala jen mezi GR10 (Francouzská strana) a GR11 Španělsko. Pro mne to byla velká výzva zkusit si co ujdu. Tak si říkám GR11 to by šlo. Navíc, prý je ta 11ka hezčí (říkají to hlavně Španělé 🙂 ). Většina lidí nemá čás chodit tyto dlouhé trasy a o to je to lákavější. Takže start a cíl je jasný. Od oceánku k moři.
Pohledem na mapu se to zdá být dálka. Kolik má celý trek? Šla jsi sama? A jak dlouho jsi šla?
Šli jsme ve dvou, pouze já a přítel. Ve skupině bych to nedala (smích). Celý trek je dlouhý 820km a podle průvodců se dá ujít za 45 dní. Já jsem si naplánovala dva měsíce (60dní) s tím, že bude 15 dní rezerva na dokončení treku a pár dní na Barcelonu. Celkově jsme šli 47 dní. Vlastně jen 46, jeden den nám daly stopku střevní potíže. Vychází to průměrně na 20km na den a 1000 výškových metrů, a to je opravdu makačka. Nikdy předtím jsem nic takového nešla. Původně jsme plánovali i volné dny, kdy budeme relaxovat a odpočívat, ale nakonec jsme šli každý den. Bude to znít zvláštně, vim, ale dny odpočinku jsme dodržet nezvládli. Chtěli jsme prostě jít dál, postupovat k cíli.
Prozradíš rozpočet? Jak jste bydleli a stravovali se?
Nevyšlo to draze, letenka stála asi sedm tisíc. Ostatní náklady byly okolo deseti tisíc. Hlavně šlo o nakoupené jídlo (oříšky, tyčinky atp.) a protože jsem (jsme) skromná a nevadí mi jíst dvě stejná jídla denně dalo se dost ušetřit. Asi by ty náklady na jídlo byly větší, ale podpořilo nás Expres Menu s 25kg jídla (asi 45 jídel typu svíčková, kuře na paprice apod. …). A to nám hodně pomohlo. Měli jsme skutečně chutné jídlo, jen ohřáté na vařiči. Vodu jsme nabrali po cestě do lahví Life Straw. A bydlení? Kromě Barcelony jsme spali volně v přírodě. Což se trochu odrazilo i na hygieně. Horské řičky jsou strašně studené, až to úplně bolí. Takže se i stalo, že jsem si řekla ‚sprchu‘ dám až zítra. A to samé jsem si řekla i druhý den (smích). U nás se tomu říka ‚na prasáka‘.
Chápu správně, že jste vyráželi s 25 kg zásob?
To bychom asi ani nedali. Expres Menu jsme rozdělili na čtyři díly. Jeden jsme měli sebou a tři jsme si poslali na předem určená místa a tam jsme doplnili zásoby. Batoh měl po doplnění cca 18kg a když byl vyjedenej tak asi 14kg (3.5kg jsem si táhla fototechniku a to jsem, musím říci, dosti skromná).
Ještě se vrátím k jídlu. Zmínila jsi plynový vařič. Plynová kartuše se do letadla brát nesmí. Věděla jsi dopředu kde se dá karatuše dokoupit?
Tušila. Když jde o delší trek tak googlím ‚outdoor shop + město‘ a ověřím přes street view. Jinak kartuše lze nakoupit v kempech. V průvodcích a na jednom blogu doporučovali Easy Click, žádný Camping Gas. Bylo to přesně obráceně! Easy Click skoro nikde. A co je opravdu sranda, nesu tři a půl kila foto techniky, ale žádnej náhradní vařič. Náhradní varianta byla pepo v plechovce :-D.
NEJ z cesty …
Nej horší chvilka?
Letenky jsou opravdu velká motivace dojít do cíle. Ultra intenzivní krize byla druhý den – vlastně v prvním větším kopci. Vedro jak v pekle, foukal horký fén. Kondička po státnicích – nula. Jdeš stále nahoru a víš, že to nebude lepší. Večer v průvodci čteš, že je to minimální převýšení. Listuju a o 10 dní dál je to výrazně horší. To mě skoro až vyděsilo. Ale přiznala jsem to až o hoodně později.
Nej lepší chvilka?
To bylo asi když jsem poprvé uviděla Středozemní moře, náš cíl – vzdálelný asi 80km. Tak blízko a tak daleko. Ale bylo to něco úžasného, i přesto, že jsem věděla, že zbývají ještě další tři dny cesty.
Nej větší překvapení?
Čekala jsem, že když dojdu k moři, a dostaví se pocit typu „Jo! Jsme tu…, výhra …, dokázali jsme to…“ a to bylo trošku jinak. Konec cesty měl být označen červenou tečkou s bílým kruhem (cesta je značena dvěma pruhy červený a bílý) a ten konec – tu symboliku – jsme zkrátka nenašli. Možná tam ani není! A také mě překvapilo, že ten bezprostřední pocit, radost, že jsem to zvládla, se dostavil až později. Vlastně velkou radost z toho mám i teď, když si o tom povídáme.
Jak si zabalit na delší trek?
Sylvie se o tom zmiňuje v článku balíme na dlouhé treky.
Kde na teku GR11 koupit kartuše?
- Sallent de Gállego – sport shop (jen Camping Gas )
- Torla – sport shop
- Espotu konečně v jednom krámku kupujeme náš easy click
- Encamp – velký obchod Téchnic Esports (všechny typy plynů)
- La Jonquera – v domácích potřebách mají i easy click
Co dál?
Léto před námi, chystáš se na nějaký další trek? Pokud ano, prozradíš kam?
Prozradím, chystám se do Alp. Půjdeme přechod z Ženevy do Nice. Ale jen to ‚jenom‘ 35 dní. Díky bohou za ně, stávající životní styl a zaměstnání mi to umožňuje. Velkou radost mám i z toho, že chystaný trek nás podpořil Hannah s ultra lehkým stanem. Míň kila na zádech, více zábavy po cestě 😉
Sylvie Korbařová nadšenec do treků, přírody a cestování. Mimo jiné fotografka a specialista na techniku NIKON. Její zážitky a fotografie můžete sledovat na osobním blogu cestujsemnou.cz
3 Responses
victorinox lommeknive
Veгry nice ɑrticle. I certainly love thbis ѕite. Thanks!
Expres Menu - jídlo nejen na cesty, recenze | kecall.cz
[…] právě zmíněné balíčky české firmy Expres Menu, které se na cestách osvědčili třeba Sylvii Korbařové na treku GR11 a GR5. Pojďme je společně prozkoumat […]
Expres Menu - the food not only for travelling, review | kecall.cz
[…] packages from a Czech company called Expres Menu. This menu got a good rating in the article of GR11 Trek. So let’ have a closer look at […]