Kromě vášně k cestování spojuje celý Kecall Team také vášeň k jídlu. Rádi ochutnáváme nové věci a ještě raději se učíme je připravovat. Ekvádorskou polévku Encebollado si můžeme udělat i u nás doma. Jak na to? 🙂
‚Encebollado‘ přesněji její rybí verzi ‚Encebollado de pesca‘ seženete prakticky v celém Ekvádoru, přesto, že toto jídlo pochází z pobřežní části. Je naprosto běžné, že tuto polévku koupíte za $2.5 (cena je k datu 12/2018) a to hlavně ráno, protože v Ekvádoru je to jedna z typických sníďaňových ‚menu‘. Využili jsme našich Ekvádorských kontaktů a poprosili o recept. Místo přepisu receptů od babičky či prababičky jsme dostali odkaz, podle kterého bychom měli vařit a k tomu sadu doplňujících úprav, které jsme zpracovali do následujícího seznamu a postupu.
Tip: Věděli jste že … polévka Encebollado je místními doporučována jako ‚vyprošťovák‘ po bouřlivém večírku?
Encebollado … i na vášem stole
Encebollado de pesco
Ingredience
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 1 čajová lžička chilli
- 2 čajové lžičky mletého římského kmínu
- 1 čajová lžička soli / sůl podle chuti
- 1 menší červená cibule, nakrájené na drobné kostičky nebo tenké plátky
- 4 cherry rajčata (nebo dvě rajčata), nakrájené na menší kusy
- 1.4 litru vody
- 8 stonků koriandru / samozřejmě s listy / a nasekejte na drobno
- 400g čerstvého tuňáka
- 200g yuky čerstvé nebo mražené (yuca – tuto ‚bramboru‘ můžete znát pod pojmem maniok, tapioka, nebo cassava)
Náhrady aneb patláma patláma – Babica style
- tuňáka lze nahradit i mečounem – ale tam si s cenou nepomůžete :-D, nebo makrelou
- yuku se mi nepodařilo sehnat, takže jsem použil prostě brambor. Ano otevřeně to přiznávám, snad mi to národ Ekvádorský promine.
Příprava
- Olej cibuly, rajčata, římský kmín a chilli dejte do hrnce chvíli (5 min) restujte na mírném ohni (aby chilli nezhořklo).
- Zaljte vodou, přidejte nadrobno nasekaný koriandr a sůl, přivedete k varu.
- Přidejte tuňáka / rybu a vařte, dokud nebude ryba uvařena (u tuňáka to poznáte, že se začne rozpadat to je cca 15-20 min)
- Vyndejte tuňáka, vývar nechte vařit a přidejt yuku (nebo náhražku – brambory se hodí rovnou nakrájet) a vařte (yuka = ještě pevná / brambor není rozvařený) tj. cca 30 min.
- Mezi tím rozeberte tuňáka na menší kousky.
- Vyjměte juku z vývaru a nakrájejte na menší kousky.
Rajčato-cibulová salza – ‚Curtido de cebolla y tomato‘
Ingredience
- 3 větší červené cibule
- 3 limety – resp šťáva z limetek (a zde opravdu myslím limetky! žádný citrón)
- 1 polévková lžíce oleje (lehký olivový olej / olej z avokáda)
- 3 větší rajčata nebo 12 cherry rajčat
- 5 stonků koriandru s listy, jemně nasekat
- 1 polévková lžíce soli / dle chuti
Příprava salzy
- Cibuli nakrájejte na jemno (ideálně tenké půlkroužky), posolte a nechte 10 min odstát
- Zalijte cibuli v misce vodou a nechte odstát dalších 10 min, poté cibuli propláchněte
- Cibuly posolte dle chuti, zalijte limetkovou šťávu a smíchejte
- Nakrájejte nadrobno rajčata a koriandr a smíchejte s cibulí.
- Zakápněte olejem ochutnejte a případně dosolte
- nechte cca 30 minut odstát
Tip pro servírování
Do misky / talíře vložte brambor, tuňáka a zalijte polévkou.
Přidejte nákládanou červenou cibuli a rajčaty – v originálu
Pokud máte, pražené tostado kukuřičné ořechy (též známé jako ‚cancha corn nuts’nebo prostě popcorn)
nebo pokud máte, přidejte pečené bánánové čipsy (!! ze zelených banánů, ty asi v ČR nekoupíme)
Leave a Reply