Chutě Ekvádoru – jak uvařit Encebollado

with Žádné komentáře

Kromě vášně k cestování spojuje celý Kecall Team také vášeň k jídlu. Rádi ochutnáváme nové věci a ještě raději se učíme je připravovat. Ekvádorskou polévku Encebollado si můžeme udělat i u nás doma. Jak na to? 🙂

‚Encebollado‘ přesněji její rybí verzi ‚Encebollado de pesca‘ seženete prakticky v celém Ekvádoru, přesto, že toto jídlo pochází z pobřežní části. Je naprosto běžné, že tuto polévku koupíte za $2.5 (cena je k datu 12/2018) a to hlavně ráno, protože v Ekvádoru je to jedna z typických sníďaňových ‚menu‘. Využili jsme našich Ekvádorských kontaktů a poprosili o recept. Místo přepisu receptů od babičky či prababičky jsme dostali odkaz, podle kterého bychom měli vařit a k tomu sadu doplňujících úprav, které jsme zpracovali do následujícího seznamu a postupu.

Tip: Věděli jste že … polévka Encebollado je místními doporučována jako ‚vyprošťovák‘ po bouřlivém večírku?

Encebollado … i na vášem stole


Encebollado de pesco

Ingredience

  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 čajová lžička chilli
  • 2 čajové lžičky mletého římského kmínu
  • 1 čajová lžička soli / sůl podle chuti
  • 1 menší červená cibule, nakrájené na drobné kostičky nebo tenké plátky
  • 4 cherry rajčata (nebo dvě rajčata), nakrájené na menší kusy
  • 1.4 litru vody
  • 8 stonků koriandru / samozřejmě s listy / a nasekejte na drobno
  • 400g čerstvého tuňáka
  • 200g yuky čerstvé nebo mražené (yuca – tuto ‚bramboru‘ můžete znát pod pojmem maniok, tapioka, nebo cassava)

Náhrady aneb patláma patláma – Babica style

  • tuňáka lze nahradit i mečounem – ale tam si s cenou nepomůžete :-D, nebo makrelou
  • yuku se mi nepodařilo sehnat, takže jsem použil prostě brambor. Ano otevřeně to přiznávám, snad mi to národ Ekvádorský promine.

Příprava

  1. Olej cibuly, rajčata, římský kmín a chilli dejte do hrnce chvíli (5 min) restujte na mírném ohni (aby chilli nezhořklo).
  2. Zaljte vodou, přidejte nadrobno nasekaný koriandr a sůl, přivedete k varu.
  3. Přidejte tuňáka / rybu a vařte, dokud nebude ryba uvařena (u tuňáka to poznáte, že se začne rozpadat to je cca 15-20 min)
  4. Vyndejte tuňáka, vývar nechte vařit a přidejt yuku (nebo náhražku – brambory se hodí rovnou nakrájet) a vařte (yuka = ještě pevná / brambor není rozvařený) tj. cca 30 min.
  5. Mezi tím rozeberte tuňáka na menší kousky.
  6. Vyjměte juku z vývaru a nakrájejte na menší kousky.

Rajčato-cibulová salza – ‚Curtido de cebolla y tomato‘

Ingredience

  • 3 větší červené cibule
  • 3 limety – resp šťáva z limetek (a zde opravdu myslím limetky! žádný citrón)
  • 1 polévková lžíce oleje (lehký olivový olej / olej z avokáda)
  • 3 větší rajčata nebo 12 cherry rajčat
  • 5 stonků koriandru s listy, jemně nasekat
  • 1 polévková lžíce soli / dle chuti

Příprava salzy

  1. Cibuli nakrájejte na jemno (ideálně tenké půlkroužky), posolte a nechte 10 min odstát
  2. Zalijte cibuli v misce vodou a nechte odstát dalších 10 min, poté cibuli propláchněte
  3. Cibuly posolte dle chuti, zalijte limetkovou šťávu a smíchejte
  4. Nakrájejte nadrobno rajčata a koriandr a smíchejte s cibulí.
  5. Zakápněte olejem ochutnejte a případně dosolte
  6. nechte cca 30 minut odstát

Encebollado polévka

Tip pro servírování

Do misky / talíře vložte brambor, tuňáka a zalijte polévkou.
Přidejte nákládanou červenou cibuli a rajčaty – v originálu
Pokud máte, pražené tostado kukuřičné ořechy (též známé jako ‚cancha corn nuts’nebo prostě popcorn)
nebo pokud máte, přidejte pečené bánánové čipsy (!! ze zelených banánů, ty asi v ČR nekoupíme)

Leave a Reply